30/11/09

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζόμενων:
- Εξασφάλιση της μεγιστοποίησης των κερδών με συμπίεση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των ελαστικά εργαζόμενων και με την άσκηση πίεσης στους μισθούς και τα δικαιώματα των μονίμων.
- Διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των ενιαίων εργασιακών σχέσεων και τελικά αδυνάτισμα των δυνατότητων της συλλογικής διεκδίκησης των εργαζόμενων.
- Ομηρία των εργαζόμενων στην εργοδοτική και πολιτική εξουσία και τελικά διαμόρφωση ενός εργαζόμενου φτηνού, ευέλικτου, υποταγμένου χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, ώστε να πετύχουν ένταση της εκμετάλλευσης.
-
Οι δήμοι απετέλεσαν πεδίο εφαρμογής των κάθε λογής ελαστικών εργασιακών σχέσεων οι οποίες τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκαν καλύπτοντας μεγάλο κομμάτι θέσεων εργασίας στο δημόσιο.
Οι δημοτικές αρχές οποιασδήποτε απόχρωσης και στο δήμο Βύρωνα εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις μορφές για την εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπών.
Με πρόσχημα είτε έκτακτες-εποχικές ανάγκες, είτε επείγουσες ελλείψεις, είτε την καθυστέρηση της ανακήρυξης προσλήψεων για μόνιμες θέσεις εργασίας κατάφεραν να καλύπτουν και να υποκαθιστούν τις μόνιμες σταθερές σχέσεις εργασίας με ελαστικές.
Τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής βεβαίως είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, stage, εξτρατζήδες κ.α.). Αμείβονται λιγότερο, δεν έχουν οικονομική εξέλιξη, άδειες, δώρα εορτών, δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, μεταπηδούν διαδοχικά από την εργασία στην ανεργία, βρίσκονται σε μια διαρκή ανασφάλεια.
Θεωρούμε ότι το δημόσιο αλλάζοντας συνολικά το χαρακτήρα του προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας στην κατεύθυνση της παροχής ποιοτικών και δωρεάν υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, παιδείας, καθαριότητας, εξυπηρέτησης των κοινωνικών-λαϊκών αναγκών απαιτείται να προβεί σε μαζικούς διορισμούς για να καλύψει αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις.
Δεν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες σε αντιπαράθεση με τις πάγιες και άρα ανάγκη για έκτακτες εργασίες από έκτακτους εργαζόμενους. Η ανάγκη να καλύψει το δημόσιο τις κοινωνικές απαιτήσεις είναι τεράστια, επιτακτική, μόνιμη και διαρκής. Οι δήμοι απαιτείται να καλύψουν όλες τις θέσεις εργασίας με μόνιμες σχέσεις εργασίας.
Οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους για μόνιμη, σταθερή εργασία δεν μπορεί να μπαίνουν στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των κυβερνήσεων, των δημοτικών αρχών, της εργοδοσίας. Δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως εξιλαστήριο θύμα για την καλλιέργεια κλίματος διάσπασης των εργαζόμενων και περάσματος των αντιλαϊκών, αντεργατικών πολιτικών για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και νομιμοποίηση-επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Συνεπείς με τις αρχές μας και τη μέχρι τώρα στάση μας στα εργασιακά ζητήματα που ποτέ δεν συναινέσαμε σε περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, σε συρρίκνωση θέσεων μόνιμης εργασίας και σε προσλήψεις με ελαστικές συμβάσεις, θεωρούμε ότι απαιτούνται:
-Μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη όλων των αναγκών του δήμου για τους παιδικούς σταθμούς, την συντήρηση – φύλαξη των σχολείων, την καθαριότητα, την περιποίηση-συντήρηση του πράσινου, των δημόσιων χώρων, των δρόμων, του ηλεκτροφωτισμού, την εξυπηρέτηση των κατοίκων, κ.α..
- Οι προσλήψεις να γίνουν μέσα από δημόσιες – διαφανείς διαδικασίες, γνωστές στους πολίτες.
- Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δήμο και παντού. Να προκηρυχθούν άμεσα οι προσλήψεις για μόνιμες θέσεις για όλα τα κενά που υπάρχουν.
- Στους εργαζόμενους με ελαστικές συμβάσεις εργασίας (είτε δουλεύουν τώρα, είτε έχουν φύγει) να καταβληθούν κανονικά και αναδρομικά όλα τα δεδουλευμένα, δώρα, άδειες με βάση τις συλλογικές συμβάσεις. Να καλυφτούν ασφαλιστικά όλοι και για σύνταξη και για υγεία αναδρομικά.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι είτε της μόνιμης, είτε της ελαστικής εργασίας να αγωνιστούμε με συντονισμό και κοινή δράση για το δικαίωμα όλων σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.
30/11/2009