23/11/07

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Προς το
Δημοτικό Συμβούλιο
Βύρωνα

Κύριοι,

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ

Σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης ημερ. 27-11-2007, που αφορούν τα δημοτικά τέλη και φόρους, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής :

α. Δεν επιτρέπεται να γίνει καμιά αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων κατοικιών και καταστημάτων για το έτος 2007. Οι κάτοικοι της περιοχής μας, που η οικονομική τους κατάσταση είναι μεσαία έως χαμηλή, πλήττονται ιδιαίτερα από τα πληθωριστικά φαινόμενα, την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις με την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας για τους εργαζόμενους και των παροχών στο κεφάλαιο, ενώ με την εξαγγελλόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα υποστούν και την αύξηση του τέλους ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται μέσω των λογ/σμών της ΔΕΗ για να καταλήξει στο Δήμο.
β. Έτσι, πολλοί κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής μας προσφεύγουν για να απαλλαγούν από το επιβληθέν πέρυσι υψηλότατο έκτακτο δυνητικό τέλος, που έφερε συνολικές αυξήσεις των δημοτικών τελών και φόρων προς το δήμο από 63,9% μέχρι 71,2% περίπου. Ο αριθμός των επισκέψεων διαμαρτυρίας και των αιτημάτων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για απαλλαγή είναι ενδεικτικός του δυσβάστακτου της συγκεκριμένης χρέωσης και της κοινωνικής διαμαρτυρίας που προκαλεί.
Επιπλέον οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για ικανοποίηση των αιτημάτων απαλλαγής μόνο ορισμένων κατηγοριών δημιουργεί δύο ταχυτήτων δημότες. Αυτούς που πληρώνουν και αυτούς που απαλλάσσονται. Αποτέλεσμα να δημιουργείται και η αίσθηση της αδικίας από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
γ. Καμία οικονομική ανάγκη του δήμου δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή φορομπηξίας στους κατοίκους. Είναι φανερό από το θέμα 11 περί λήψης δανείου για αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων του Δ. Βύρωνα ότι το οικονομικό πρόβλημα του δήμου παραμένει και δεν λύνεται με τέτοια εισπρακτικά μέτρα, αφού η συνολική πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση, το κράτος και τους δήμους είναι τέτοια που βασίζεται στην αφαίμαξη των μισθωτών, την περικοπή των κάθε είδους κοινωνικών υπηρεσιών (θύμα εδώ και οι υπηρεσίες των δήμων) και την ευνοϊκή μεταχείριση μόνο του τραστ των οικονομικά ισχυρών.
δ. Εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα πολλαπλές μορφές διαμαρτυρίας για την επιβολή του νέου δημοτικού φόρου, συλλογικά (συγκεντρώσεις, παραστάσεις, πορείες, συλλογή υπογραφών, κ.α.) και ατομικά (προσφυγές, επισκέψεις, επιστολές διαμαρτυρίας, κ.α.) .

Κατόπιν όλων αυτών προτείνουμε να υπάρξει μια ενιαία απόφαση για:

 Κατάργηση του δυνητικού τέλους που επιβλήθηκε το έτος 2007 για όλους (κατοίκους και καταστήματα) και καμιά περαιτέρω αύξηση στα υπόλοιπα τέλη και φόρους προς το δήμο για το έτος 2008, με προοπτική την μείωσή τους.
23.11.2007 ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ