3/6/10

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ 2/6 ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Η τοποθέτηση της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα για το Νέο Σχέδιο Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 2/6/2010


ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΔ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Στις 19/4/2010 δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) του ΥΠΕΚΑ το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «προστασία» του Υμηττού.
Το σχέδιο αυτό δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να εκφράζει μια ακόμα προσπάθεια της συγκεκριμένης υπηρεσίας και του «νέου» πια Υπουργείου για άμβλυνση των μεγάλων αντιστάσεων και διεκδικήσεων των κατοίκων των περιοχών που περιβάλλουν τον Υμηττό, προκειμένου να «περάσουν» στο τέλος τα σημεία που ενδιαφέρουν περισσότερο την κυβέρνηση, τις δημοτικές αρχές, τις επιχειρήσεις, την εκκλησία και όποιον άλλο ασκεί όλα αυτά τα χρόνια πιέσεις για όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή του βουνού με σκοπό ιδία οφέλη.
Αντιπαραβάλλοντας τις διατάξεις του σχεδίου ΠΔ με τα αιτήματα των κατοίκων γίνεται προφανές ότι:
1) Δεν αποκλείεται ρητά η οικοδόμηση νέων αυτοκινητοδρόμων μέσα ή πάνω στο βουνό, ακόμα και στη ζώνη απολύτου προστασίας, είτε με τη μορφή επίγειας χάραξης είτε με τη μορφή σηράγγων. Το θέμα, αν και αποτελεί το κομβικότερο ίσως θέμα σχετικά με την προστασία του Υμηττού, παραπέμπεται στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που αυτή τη στιγμή συντάσσεται από τον ΟΡΣΑ και ενώ οι διαρροές από τα υπουργεία οργιάζουν για τη νέα πρόταση οδικών έργων που αργά ή γρήγορα θα ανακοινωθεί.
2) Δεν διασφαλίζεται η απόλυτη προστασία του Υμηττού, από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του, καθώς παραμένουν τεράστιες εκτάσεις οι οποίες εντάσσονται σε μια άλλη ζώνη (Β), στην οποία επιτρέπονται χρήσεις εκπαίδευσης, υπαίθριας αναψυχής και γεωργίας, με συγκεκριμένους όρους δόμησης. Συγκεκριμένα, στην ανατολική πλευρά του Υμηττού διατηρούνται τεράστιες εκτάσεις ως υποδοχείς των παραπάνω δραστηριοτήτων, πράγμα που αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι τα Μεσόγεια δεν υπολείπονται σε αγροτική γη (την οποία ο ΟΡΣΑ είναι υπεύθυνος να προστατέψει), ενώ συγχρόνως δέχονται την επέλαση μεγάλων συμφερόντων που σχετίζονται με την ιδιωτική εκπαίδευση, δημιουργεί σοβαρές υποψίες ότι με το νέο σχέδιο ΠΔ επιχειρείται να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά και οικιστικά συμφέροντα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή της Γλυφάδας, όπου ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για εκπαιδευτικά συγκροτήματα στο βουνό, οριοθετούνται όλες οι γνωστές περιοχές αυθαιρέτων κατοικιών ως ζώνη Β. Όσο για την έγκριση για ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ανά δήμο στο βουνό, δημιουργούνται σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τα «παράθυρα» που ανοίγει η διάταξη αυτή για τα «αναψυκτήρια» της νέας εποχής.
3) Δεν απομακρύνονται ρητά και άμεσα όλες οι ασύμβατες δραστηριότητες από το βουνό. Ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας έχει η άμεση απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι εγκαταστάσεις που έχουν πλήξει περισσότερο το βουνό, αλλά και έχουν αποτελέσει αφορμή βάρβαρων κατασταλτικών επιθέσεων του κράτους σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων, είτε δεν αναφέρονται καθόλου στο σχέδιο ΠΔ (ΚΥΤ, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων κτλ) είτε αφήνονται στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων (στρατόπεδα) είτε παραπέμπονται σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση (κεραίες). Επίσης, επιτρέπεται σε όσες εγκαταστάσεις έχουν πάρει ήδη οικοδομική άδεια να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν, ενώ πραξικοπηματικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις όπως αυτή του Μπάντμιντον αφήνονται για άλλα 25 χρόνια να χαρίζουν λεφτά σε επιχειρηματίες εις βάρος του ελεύθερου χώρου που ανήκει στους κατοίκους.
4) Δεν δίνει λύση στο ζήτημα των εκτός σχεδίου «αυθαίρετων» κατοικιών στον Υμηττό, διατηρώντας τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας και πελατειακών σχέσεων με τις εκάστοτε πολιτικές αρχές και κυβερνήσεις. Ορίζει ότι μόνο όσα έχουν κριθεί τελεσίδικα αυθαίρετα ή παράνομα θα συνταχτεί κατάλογός τους για να διαβιβαστεί στην υπηρεσία Κατεδαφίσεων. Δεν βάζει χρονικό όριο για το πότε θα υλοποιηθεί η κατεδάφιση. Δεν ορίζει ελέγχους για να βρεθούν όλες οι παράνομες χρήσεις. Απαιτείται άμεση δημοσιοποίηση όλων των χρήσεων και κτισμάτων που υπάρχουν στον Υμηττό και η άμεση απομάκρυνση και κατεδάφισή τους. Να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για κτίσματα μέσα στον Υμηττό.
5) Δεν καταργείται η έννοια της «ιδιοκτησίας» σε όλη την έκταση του Υμηττού. Δεν τερματίζονται έτσι οριστικά οι ορέξεις εκκλησίας, δήμων, υπουργείων, επιχειρηματιών, ιδιωτών και άλλων φορέων για διεκδίκηση και εκμετάλλευση του βουνού.
6) Δεν διασφαλίζονται άμεσα οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου που βρίσκονται σε επαφή ή συνέχεια με τον Υμηττό, καθώς το καθεστώς προστασίας του πάρκου Γουδή, της Πανεπιστημιούπολης και του Άλσους Ιλισίων παραπέμπεται σε μελλοντική απόφαση, ενώ μια σειρά άλλων μικρότερων χώρων πρασίνου αγνοούνται επιδεικτικά (πχ πάρκο τριεθνούς σε Γλυφάδα, Ελληνικό, Αργυρούπολη, λόφοι στα νότια της ζώνης NATURA κτλ).
7) Δεν λαμβάνεται καμία πρόβλεψη για την πυροπροστασία και την αναδάσωση-αποκατάσταση του Υμηττού, όταν τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί το σοβαρότατο αυτό θέμα να αφήνεται στην ευθύνη των εθελοντικών οργανώσεων και των ΟΤΑ.
8) Το θέμα του φορέα διαχείρισης του Υμηττού, παραπέμπεται σε επόμενη απόφαση, χωρίς καμία προδιαγραφή ή επεξήγηση.
9) Επαναλαμβάνεται η ψευδεπίγραφη διαδικασίας «διαβούλευσης» της υπουργείας Σουφλιά με ακόμα πιο υποκριτικό τρόπο, καθώς δεν γίνεται ούτε μια παρουσίαση στις περιοχές που αφορά το σχέδιο ΠΔ, ενώ η προθεσμία που δόθηκε είναι εξαιρετικά περιορισμένη ακόμα και για αυτούς που θέλουν ή είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν την κριτική τους.
Αναρωτιόμαστε τελικά, τι είδους Διάταγμα Προστασίας του Υμηττού είναι αυτό, όταν τα σημαντικότερα ζητήματα που τον αφορούν είτε τα αποσιωπεί, είτε τα αφήνει για επόμενες νομοθετικές αποφάσεις, είτε ακόμα τα αντιμετωπίζει στρεβλά με λογικές και κριτήρια ανταγωνιστικές προς τα αιτήματα των κατοίκων και την πραγματική και άνευ όρων προστασία του Υμηττού.
Για αυτό κι εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
• Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό, υπόγειος ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες
• Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του
• Απομάκρυνση τώρα όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν σχετίζονται με το δασικό του χαρακτήρα (ΚΥΤ, κεραίες, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, βενζινάδικα, κ.α.) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου
• Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση και εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων
• Πυροπροστασία και αναδάσωση του βουνού
• Καμία αυταπάτη για δυνατότητα «εναλλακτικών λύσεων» με νέους αυτοκινητοδρόμους
• Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων
• Απόσυρση τώρα του νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό.